Klåda, eller pruritus som det också heter, är ett symptom som kan ha en mängd olika orsaker. Tillståndet kan bero på allt ifrån vardagliga saker som en för stark tvål, till svåra bakomliggande sjukdomar. Det kan vara utspritt över hela kroppen, eller bara drabba vissa områden.
Klåda definieras som en obehaglig känsla vars reflexsvar är att man river sig i huden, att man kliar sig helt enkelt. Vad som händer är att de fria nervändsluten (en viss typ av receptorer kallade nociceptorer) i överhuden stimuleras, varpå den olustiga känslan uppstår. Att ge efter för impulsen och klia sig gör bara det hela värre – istället ska man försöka att smeka, klappa eller nypa försiktigt i huden.
Vad orsakar klåda?
Den allra vanligaste orsaken till klåda är torr hud. Detta är vanligt både bland äldre och bland yngre som duschar alldeles för ofta. På vintern drabbas extra många av torr hud på grund av den låga luftfuktighet som råder då.
Nedan listas exempel på andra saker som kan orsaka klåda.
- Hudsjukdomar som eksem, svamp och skabb
- Bett av insekter som mygg och knott
- Kontakt med maneter och brännässlor
- Invärtesmedicinska sjukdomar som njursjukdomar, diabetes och blodbrist
- Allergi
- Stress
- Vissa läkemedel
- Graviditet
Vad finns det för hjälp mot klåda?
Det finns idag inget ultimat läkemedel för att stilla klåda. Istället brukar man ta till preparat som lindrar symptomen, som krämer med mjukgörande ämnen och steroider. Vet man vad den bakomliggande sjukdomen är behandlar man givetvis den, vilket förhoppningsvis leder till att klådan så småningom försvinner.
Att applicera svalkande och lätt bedövande salvor som till exempel tigerbalsam eller liknande balsam som innehåller menthol kan verka lindrande på viss typ av klåda.
Det finns också en rad olika förebyggande åtgärder man kan vidta för att göra det lättare att stå ut med klådan samt motverka att den blir värre. Här är några saker man brukar rekommendera:
- Lätta kläder och svalt sovrum
- Sparsamt användande av tvål och vatten
- Undvika att duscha varje dag
- Använda mjukgörande krämer, lotions och oljor för att ge fukt till torr hud
- Inte ha för hög temperatur i hemmet
- Lindra våldsam klåda med lokalt kylande medel
teresa
Hur behandlar man på bästa sätt torr hårbotten hos barn?
HudUpplysningen
En svalkande gel för torr hårbotten, eller en inpackning med olivolja, är att rekommendera. Det sistnämnda är dessutom bra för både hårbotten och hår! Naturligtvis är det också viktigt att lokalisera den bakomliggande orsaken: kanske är det någon hudsjukdom eller form av allergi som ger upphov till klådan?
Therese
Jag är lite nyfiken, varför det kliar överhududtaget på kroppen. Är det för att få bort död hud? Måste ju finnas nån funktion tänker jag.
HudUpplysningen
Hej!
Intressant tanke, att det skulle bero på ett behov att få bort död hud! Att klia sig är helt enkelt en respons på irriterande stimuli, som fått hudens nervsystem att signalera. Oftast gäller det någon form av stimulering av de fria nervändsluten (nociceptorer) i överhuden, vilket kan orsakas av t.ex. bett eller allergi.
Bengt
Det kan även börja klia på ställen där det växer hår, rörelsen kan helt enkelt skapa denna ”kli-effekt” haha.
Emma
Jag hade pupp under min gradivitet men klådan försvann efter förlossningen men nu 5 veckor senare så ha jag fort svår klåda igen var kan det vara?
HudUpplysningen
Hej Emma!
Det finns olika typer av gravidklådor, och puppp är en av de vanligare. Eftersom graviditeten nu är över bör du vända dig till vårdcentralen med din nya klåda.
Lycka till!
Anna Thorsen
Jag har haft klåda på kroppen så länge jag kan minnas. River sönder mig helt.
För några dagar sedan fick jag rådet att testa receptfri allergimedicin å klådan är som bortblåst.
Betyder det att jag är allergisk mot något och i så fall vad?
HudUpplysningen
Hej Anna!
Om din kropp slutar reagera tack vare allergimedicinen kan så mycket väl vara fallet. Dock är det oklart vad du är okänslig emot – vill du ta reda på saken kan du göra ett så kallat pricktest hos din vårdcentral.
Lycka till!
Håkan
Har precis samma problem med klåda över hela kroppen. Undrar vilken allergimedicin du testade?
Per
Även jag har upplevt en liten lättnad med allergimedisicn. Jag har testat lite olika och kommit fram till att Cetirizin funkar bäst för mig.
HudUpplysningen
Hej Per!
Tack för din kommentar, kul att Cetirizin fungerar bra för dig! Hoppas att ditt tips kan bli värdefullt även för någon annan.
Dagmar Elleby
Klåda på armarna som kan driva en till vansinne!
Jag har löst problemet med ”EMLA” en salva som använd till lokalbedövning!
Stryk ett tjockt lager på stället som kliar. Salvan är receptbelagd.
Dagmar
HudUpplysningen
Hej Dagmar!
Tack för ditt tips, förhoppningsvis kan det vara värdefullt för läsare med klådbesvär.
Ha det bra!
Eva
Varför kliar det när ett sår läker?
HudUpplysningen
Hej Eva,
i huden finns många olika nerver som svara på olika typ av stimuli. Den typ av nerver som får oss att känna en kliande känsla reagerar normalt på mjuka retningar som när en fluga springer över huden.
När ett sår läker sker en celldelning i sårkanten och nya celler rör sig mot mitten för att till slut läka ihop såret. När de gör det, drar det lite i huden och ”klinerverna” aktiveras så att vi känner klåda.
Man ska försöka att inte klia, då det kan göra läkningsprocessen längre