Råd och tips för din hud

Självsprickor

När huden är torr och tjock kan det yttersta hudlagret spricka av sig själv. Det är vad som brukar kallas för självsprickor. Det är vanligast att sprickorna kommer på händerna och fötterna. Fingertoppar, handflator och hälarna är de ställen där självsprickorna först brukar uppstå.


Innehåll i artikeln


Förebygga och undvika självsprickor

Den främsta orsaken till att huden spricker är att den blir för torr. Att hålla hudens nivå av fukt och fett är därför viktigt för att undvika självsprickor.

Många tvålar verkar uttorkande på huden. Att använda duscholja och smörja in huden med fuktighetsbevarande kräm eller lotion efter du tvättat dig hjälper.

Självsprickor i händer kan förebyggas genom att undvika kontakt med disk- och rengöringsmedel. Använd plasthandskar och gärna även ett par tunna bomullshandskar under så får du lättare på och av plasthandskarna som annars lätt brukar suga fast. Bomullshandskarna motverkar också att fukt och handsvett bildas inuti.

Den som ofta får självsprickor på hälen ska tänka på att inte gå omkring i skor med öppna hälar som t.ex. träskor eller tofflor. Hälarna är då ständigt exponerade mot omgivningen och luften verkar uttorkande på huden.

Behandla självsprickorna på egen hand

Har man väl börjat få självsprickor är det besvärligt att bli av med. Man kan försöka minska besvären och samtidigt undvika det som orsakar uttorkning.

Tejpa sårkanterna med sårtejp. Du kan också prova speciella plåster med funktionen att avlasta trycket mot sprickan. Syftet är att hjälpa huden att själv läka ihop genom att sårkanterna får kontakt med varandra och inte dras isär.

Smörj händer och fötter med krämer och salvor som bevarar fukten. Dagtid kan du använda fuktighetsbevarande kräm och på natten låter du en fet salva som t.ex. Inotyol ligga på.

inotyol salva, bra mot självsprickor
Inotyol salva 30 g

Om du ofta får sprickor på fötterna kan du lägga in som rutin att en gång i veckan ta ett fotbad. Sätt i såpa eller fotsalt, fila fötterna och smörj sedan in med en mjukgörande och fuktighetsbevarande fotkräm.

Om sprickorna är så smärtsamma att du inte kan utföra dagliga arbetsuppgifter kan du använda smärtstillande salva som Xylocain.

Huskur mot självsprickor

Ibland har vi saker hemma i vårt hus som kan användas för behandling av självsprickor. Såna typer av huskurer finns det många av och i köket är det man hittar behandlingen.

Då huden på händer och fingrar blivit för torr är en metod att tillföra fuktbevarande medel. Olivolja används i många krämer och det är säkert något du har i ditt kök redan.

Tricket är att få huden att suga upp oljan så en del tips på huskurer är att smörja in händerna rikligt med olivolja och sedan bära plast- eller bomullshandskar tills det känns som att huden är mättad.

På samma sätt kan en huskur mot självsprickor bestå av kokosolja eller sheasmör. Det är också vanliga ingredienser i feta handkrämer, så var inte rädd för att smörja med de.

En del hudkrämer som utger sig ha läkande effekter kan innehålla mjölksyra. Det hittar vi också i köket och kylskåpet. Testa smörja in det torra, nariga området med yoghurt eller fil.

Sprickor i läpparna

En typ av självsprickor som drabbar många vintertid är sprickor i läpparna.

Spruckna läppar är ett väldigt vanligt problem. Huden på läpparna har inte de talgkörtlar som huden på övriga delar av kroppen har. Det gör att de är extra känsliga för brist på fukt. Uttorkning kan bero på flera olika saker.

Överdrivet slickande om munnen, torrt och kallt vinterväder och mycket exponering för sol på sommaren är yttre faktorer som kan ge torra läppar. Den vanligaste inre faktorn är vätskebrist och näringsbrist, något som man bör ta allvarligt på och genast åtgärda då läpparna bara kanske är toppen av ett isberg.

I munvinkeln kallas sprickorna för ragader och de kan uppstå extra lätt när det är torrt och kallt ute men kan också ha andra orsaker.

Du kan behandla dina spruckna och torra läppar på egen hand med läppbalsam vid behov. På sommaren bör du smörja läpparna med ett balsam som har minst SPF15. Se till att dricka tillräckligt med vatten. Undvik att exponera läpparna för kallt väder genom att täcka munnen med halsduk när du vistas ute.

Ragader – sprickor i mungiporna

Det finns andra orsaker till spruckna mungipor som kan vara bra att känna till. Hos små barn kan det bero på överdrivet sugande på tummen eller nappen. Det kan bero på blodbrist som en följd av för lite järn eller vitamin B12. Sprickorna kan också komma i samband med andra sjukdomar som ger ett nedsatt allmäntillstånd.

Andra som ofta drabbas av ragader är personer som har torr hud eller lider av atopiskt eksem.

Det avrådes från att använda alltför mycket cerat (stift mot torra läppar) i området. En oparfymerad, mjukgörande kräm eller vaselin kan ge lindring.

Hälsprickor

Sprickor på hälarna får man ofta som ett resultat av torr hud och förhårdnader. Eftersom vi utsätter fötterna dagligen för tryck och friktion är det lätt att huden där då spricker.

Se till att använda fotriktiga skor med plats för tårna och undvik skor som är öppna baktill. När man går i träskor eller sandaler tillåts hälen tryckas ut åt sidorna i varje fotisättning. Det ökar risken för sprickbildning.

Hälsprickor är i grunden helt ofarliga men de kan upplevas besvärliga. Se till att jobba med förebyggande behandlingar som t.ex. att slipa ner dina förhårdnader innan de blivit alltför tjocka. Det finns många bra fotfilar du kan använda, både manuella och elektriska.

Andra behandlingssätt är att smörja in fötterna med mjukgörande kräm. ACO Special Care är en serie med hudvårdsprodukter där det finns en speciellt för torra fötter. Den heter Intensive Foot Cream och säljs på apotek.

Intensive Foot Cream, ACO Special Care serie

Speciella fotkrämer som Compeed Fotkräm för hälsprickor är framtaget just för att mjukgöra förhårdnader och torra hälsprickor. En alternativ kräm är Scholl Active Repair K+.

Kräm för spruckna hälar

Scholl Active Repair K+ är en kräm som effektivt återställer sträva, torra och spruckna hälar på 7 dagar. Ger synligt resultat redan efter 3 dagar.

Scholl kräm för spruckna hälar
Kräm för spruckna hälar

När behöver jag söka vård?

Om dina besvär med självsprickor börjar bli långvariga och huden runt omkring börjar bli röd. Om smärtan ökar och du börjar se vätska runt om. I värsta fall kanske du också får feber. Då kan du ha fått en infektion som följd av såren och behöver behandling.

Lider du av sprickor i mungipan kan det behövas en utredning om du lider av blodbrist.

Är du osäker, börja med att ringa Sjukvårdsrådgivningen på 1177.