Råd och tips för din hud

Pityriasis rosea (medaljongsjuka / fjällros)

Pityriasis rosea kallas även medaljongsjuka eller fjällros, och är en hudsjukdom som framför allt förekommer hos barn i skolåldern och unga vuxna. Eftersom man bara brukar hitta enstaka fall i en familj eller en skolklass har man inga belägg för att den skulle vara smittsam. Sjukdomen går ofta över av sig själv inom sex veckor, men i vissa fall kan det ta uppåt tre månader för den att försvinna.

Pityriasis rosea debuterar vanligtvis med att man får en så kallad primärmedaljong, ett första utslag, som är ovalt till sin form och 2-6 centimeter till sin längd. Utslaget brukar normalt inte uppstå i ansiktet utan snarare någonstans på överarmarna, bålen eller låren. Efter denna primärmedaljong dröjer det bara en till två veckor innan flera utslag av samma sort har bildats på samma ställe.

Dessa är lite mindre (1-2 centimeter stora), ovala, rosafärgade, fjällande och symmetriskt utspridda över huden. De områden som drabbas kan börja klia, men oftast känner man inte av sin fjällros över huvud taget. Vanligtvis finns hudförändringarna kvar under 6-8 veckor innan de spontanläker utan ärr.

Medaljongsjuka vanligast på vår och höst

Pityriasis rosea är en sjukdom vars utbrott är vanligast på våren och hösten. Man vet inte helt säkert vad den orsakas av, men man tror att det rör sig om en virusinfektion. Det finns ingen behandling mot medaljongsjuka, och eftersom den går över av sig själv relativt fort är det inte nödvändigt att söka vård.

Får man utslag som kliar kan man förstås vilja få hjälp med detta – i sådana fall kan en receptfri kortisonkräm vara värd att testa. Även zinkpudervätska och kylbalsam kan lindra. Dessutom bör man se till att använda en mjukgörande kräm eller salva för att undvika att huden blir torr, vilket bara skulle göra klådan värre.

Av samma anledning är det bra att undvika onödig kontakt med tvål och vatten. I de fall klådan är ovanligt besvärlig kan man bli ordinerad ljusbehandling. När man väl har blivit av med sin pityriasis rosea är återfall ovanliga, men de förekommer.

Lämna ett svar

5 × ett =